Биполярно разстройство – Диагностика

Ако вашият общопрактикуващ лекар смята, че може да имате биполярно разстройство, те обикновено ще ви насочат към психиатър, лекар, специалист по психични проблеми.

Ако заболяването ви излага на риск да си навредите, вашият личен лекар незабавно ще уговори среща.

Оценка на специалист

Ще бъдете преценени от психиатъра при назначението ви. Ще ви зададат няколко въпроса, за да разберете дали имате биполярно разстройство. Ако го направите, те ще решат кои лечения са най-подходящи.

По време на оценката ще бъдете попитани за вашите симптоми и кога за първи път сте ги изпитали.

Психиатърът също ще попита за това как се чувствате до и по време на епизод на мания или депресия и дали имате мисли за самонараняване .

Психиатърът също ще иска да знае за вашия медицински опит и фамилна анамнеза, особено дали някой от вашите роднини е имал биполярно разстройство.

Ако някой друг от вашето семейство е в състояние, психиатърът може да иска да говори с него. Но те ще поискат вашето съгласие, преди да го направят.

Други тестове

В зависимост от вашите симптоми, може да се нуждаете и от тестове, за да видите дали имате физически проблем, като слабо работеща щитовидна или свръхактивна щитовидна жлеза .

Ако имате биполярно разстройство, ще трябва редовно да посещавате личния си лекар за проверка на физическото здраве.

Разширени директиви

Ако сте диагностицирани със състоянието, важно е да говорите с вашия психиатър, така че да участвате изцяло в решенията за вашето лечение и грижи.

Но човек понякога не е в състояние да вземе информирано решение относно грижите си или да съобщи своите нужди, особено ако симптомите му станат тежки.

Ако това се случи, може да е възможно да се изготви предварително решение . Предварителното решение е набор от писмени инструкции, които посочват какви лечения и помощ искате (или не искате) предварително, в случай че не можете да съобщите своите решения на по-късен етап.

Вашият личен лекар или психиатър може да ви даде допълнителна помощ и съвет.