лечение на безплодие –

Ако имате проблеми с плодовитостта, лечението, което ви се предлага, ще зависи от това, което причинява проблема и от това, което се предлага от вашата местна група за клинично въвеждане (CCG).

Намерете местната си група за клинично въвеждане (CCG) .

Има 3 основни вида лечение на плодовитостта:

 • лекарства
 • хирургични процедури
 • асистирана концепция – включително вътрематочна инсеминация (IUI) и ин витро оплождане (IVF)

Лекарства

Общите лекарства за плодовитост включват:

 • кломифен – насърчава месечното освобождаване на яйцеклетка (овулация) при жени, които не овулират редовно или изобщо не могат да овулират
 • тамоксифен – алтернатива на кломифен, която може да се предложи, ако имате проблеми с овулацията
 • метформин – особено полезен за жени, които имат синдром на поликистозните яйчници (PCOS)
 • гонадотропини – могат да помогнат за стимулиране на овулацията при жените и могат също да подобрят плодовитостта при мъжете
 • гонадотропин-освобождаващ хормон и допаминови агонисти – други видове лекарства, предписани за насърчаване на овулацията при жените

Някои от тези лекарства могат да причинят нежелани реакции, като гадене, повръщане, главоболие и горещи вълни.

Говорете с Вашия лекар за повече информация относно възможните нежелани реакции на определени лекарства.

Лекарството, което стимулира яйчниците, не се препоръчва за жени с необяснимо безплодие, тъй като не е установено, че увеличава шансовете им за забременяване.

Хирургични процедури

Има няколко вида хирургични процедури, които могат да се използват за изследване на проблеми с плодовитостта и помощ при плодовитост.

Операция на фалопиевата тръба

Ако вашите фалопиеви тръби са блокирани или белези, може да се наложи операция за тяхното възстановяване.

Хирургията може да се използва за разбиване на белезите във фалопиевите тръби, което улеснява преминаването на яйцата през тях.

Успехът на операцията ще зависи от степента на увреждане на вашите фалопиеви тръби.

Възможните усложнения от операция на маточните тръби включват извънматочна бременност , която е, когато оплодената яйцеклетка имплантира извън утробата.

Ендометриоза, миома и СПКЯ

Ендометриозата е, когато части от лигавицата на матката започват да растат извън утробата.

Лапароскопската хирургия често се използва за лечение на ендометриоза чрез унищожаване или отстраняване на пълни с течност торбички, наречени кисти.

Може да се използва и за отстраняване на субмукозни миоми , които са малки израстъци в утробата.

Ако имате синдром на поликистозните яйчници (PCOS) , може да се използва лека хирургична процедура, наречена лапароскопско пробиване на яйчниците, ако лекарството за овулация не е дало резултат.

Това включва използването на топлина или лазер за унищожаване на част от яйчника.

Прочетете повече за лапароскопията .

Коригиране на епидидимално запушване и операция за извличане на сперматозоиди

Епидидимът е подобна на спирала структура в тестисите, която помага за съхранението и транспортирането на сперматозоидите.

Понякога епидидимът се блокира, предотвратявайки нормалната еякулация на сперматозоидите. Ако това причинява безплодие, може да се използва операция за коригиране на запушването.

Хирургично извличане на сперматозоиди може да бъде опция, ако:

 • имат препятствие, което предотвратява отделянето на сперматозоиди
 • са родени без тръба, която отвежда сперматозоидите от тестиса (vas deferens)
 • сте имали вазектомия или неуспешно обръщане на вазектомия

И двете операции отнемат няколко часа и се извършват под местна упойка като амбулаторни процедури.

Ще бъдете посъветвани същия ден за качеството на събраната тъкан или сперма.

Всички сперматозоиди ще бъдат замразени и поставени на съхранение за използване на по-късен етап.

Асистирана концепция

Вътрематочна инсеминация (IUI)

Вътрематочното осеменяване (IUI), известно още като изкуствено осеменяване, включва въвеждане на сперматозоиди в утробата чрез тънка пластмасова тръба, преминала през шийката на матката.

Първо се събират сперматозоиди и се измиват в течност. Избират се образци с най-добро качество (най-бързо движещите се).

Прочетете повече за IUI .

Ин витро оплождане (IVF)

Ин витро оплождане (IVF) е, когато яйцеклетката се опложда извън тялото. Лекарството за плодовитост се приема, за да насърчи яйчниците да произвеждат повече яйца от обикновено.

Яйцата се отстраняват от яйчниците и се оплождат със сперма в лаборатория. След това оплодената яйцеклетка (ембрион) се връща в утробата, за да расте и да се развива.

Прочетете повече за IVF .

Донорство на яйца и сперма

Ако вие или вашият партньор имате проблем с безплодието, може да успеете да получите яйцеклетки или сперма от донор, които да ви помогнат да забременеете. Лечението с донорски яйцеклетки обикновено се извършва с IVF.

Всеки, който се е регистрирал да дарява яйцеклетки или сперма след 1 април 2005 г., вече не може да остане анонимен и трябва да предостави информация за своята самоличност.

Това е така, защото дете, родено в резултат на дарени яйцеклетки или сперма, има законно право да открие самоличността на донора, когато стане пълнолетно (на 18 години).

Още информация

Получете повече информация за възможностите за лечение на плодовитост от уебсайта на Органа за човешко оплождане и ембриология (HFEA).

Допустимост за лечение на плодовитост по

Лечението на плодовитостта, финансирано от , варира в Обединеното кралство. Списъкът с чакащи за лечение може да бъде много дълъг в някои области.

Критериите за допустимост също могат да варират. Личният лекар ще може да Ви посъветва относно допустимостта Ви за лечение или можете да се свържете с местната група за клинично възлагане (CCG) .

Ако личният лекар ви насочи към специалист за допълнителни тестове, ще плати за това. Всички пациенти имат право да бъдат насочени към клиника на за първоначално разследване.

Става частен

Ако имате проблем с безплодието, може да помислите за частно лечение. Това може да е скъпо и няма гаранция за успех.

Важно е внимателно да изберете частна клиника.

Трябва да разберете:

 • кои клиники са на разположение
 • кои лечения се предлагат
 • степента на успех на лечението
 • дължината на списъка на чакащите
 • разходите

Поискайте персонализиран, изцяло струващ план за лечение, който обяснява точно какво е включено, като такси, сканиране и всички необходими лекарства.

Избор на клиника

Ако решите да отидете насаме, можете да поискате съвет от личен лекар. Уверете се, че сте избрали клиника, лицензирана от HFEA .

HFEA е правителствена организация, която регулира и инспектира всички клиники в Обединеното кралство, които осигуряват лечение на плодовитост, включително съхранение на яйца, сперма или ембриони.

Допълнителна терапия

Няма доказателства, които да предполагат, че допълнителните терапии за проблеми с плодовитостта са ефективни.

Националният институт за здравни грижи (NICE) заявява, че са необходими допълнителни изследвания, преди да могат да бъдат препоръчани такива интервенции.