Киста на бартолин – лечение

Ако имате бучка в гениталиите си, проверете го от личния лекар.

Ако се окаже, че е киста на бартолин и това не ви притеснява, често е по-добре да я оставите на мира.

Ако кистата е болезнена, вашият лекар може да препоръча:

 • накисване на кистата за 10 до 15 минути в няколко сантиметра топла вода (по-лесно е във ваната) – най-добре е да правите това няколко пъти на ден в продължение на 3 или 4 дни, ако е възможно
 • придържане на топъл компрес (фланела или памучната вата, затоплена с гореща вода) върху мястото
 • приемане на болкоуспокояващи, като парацетамол или ибупрофен

Винаги четете инструкциите на производителя, когато използвате лекарства без рецепта.

Лечение на абсцес

Ако кистата се зарази и се развие абсцес (болезнено събиране на гной), може да ви бъдат предписани антибиотици за изчистване на инфекцията.

След като инфекцията бъде лекувана, вашият общопрактикуващ лекар все пак може да препоръча дренирането на кистата, особено ако абсцесът е голям.

Отцеждане на кисти и абсцеси

Редица техники могат да се използват за дрениране на киста или абсцес на бартолин и намаляване на вероятността от неговото връщане. Основните процедури са описани по-долу.

Поставяне на балонен катетър

Вкарването на балонен катетър, понякога известно като поставяне на катетър или фистулизация, е процедура, използвана за източване на течността от абсцеса или кистата.

Създава се постоянен проход за оттичане на всяка течност, която се натрупва в бъдеще. Това е амбулаторна процедура, което означава, че няма да е необходимо да останете в болница за една нощ.

Обикновено се извършва под местна упойка , където оставате в съзнание, но областта е вцепенена, така че не можете да усетите нищо. Може да се извърши и под обща упойка , когато сте в безсъзнание и не можете да усетите нищо.

В абсцеса или кистата се прави разрез и течността се източва. След това балонен катетър се вкарва в празния абсцес или киста. Балонен катетър е тънка пластмасова тръба с малък надуваем балон в единия край.

Веднъж попаднал в абсцеса или кистата, балонът се напълва с малко количество солена вода. Това увеличава размера на балона, така че той запълва абсцеса или кистата. Шевовете могат да се използват за частично затваряне на отвора и задържане на балонния катетър на място.

Катетърът ще остане на място, докато около него растат нови клетки (епителизация). Това означава, че повърхността на раната заздравява, но дренажният проход е оставен на място.

Епителизацията обикновено отнема около 4 седмици, въпреки че може да отнеме повече време. След епителизиране балонът ще бъде източен и катетърът отстранен.

Няколко малки проучвания съобщават, че над 80% от жените са се излекували добре и техните кисти или абсцеси не са се върнали след поставяне на балонен катетър.

Възможните усложнения при поставянето на балонен катетър включват:

 • болка, докато катетърът е на мястото си
 • болка или дискомфорт по време на секс
 • подуване на устните около отвора на влагалището (срамни устни)
 • инфекция
 • кървене
 • белези

Марспиализация

Ако киста или абсцес продължават да се връщат, може да се използва хирургична процедура, известна като марсупиализация.

Кистата първо се отваря с разрез и течността се оттича навън. След това краищата на кожата се зашиват, за да се създаде малка „торбичка от кенгуру“, която позволява на всяка друга течност да се оттича.

Когато процедурата приключи, третираната зона може да бъде свободно натъпкана със специална марля, за да попие течността от раната и да спре кървенето. Това обикновено се премахва, преди да се приберете у дома.

Марцупиализацията отнема около 10 до 15 минути и обикновено се извършва като дневна процедура, така че няма да се налага да останете в болница за една нощ. Обикновено се извършва под обща анестезия, въпреки че вместо това може да се използва местна упойка.

Въпреки че усложненията след марцупиализацията са редки, те могат да включват:

 • инфекция
 • абсцесът се връща
 • кървене
 • болка – може да Ви бъдат дадени болкоуспокояващи през първите 24 часа след процедурата

След марцупиализацията ще бъдете посъветвани да улеснявате нещата няколко дни. Трябва да избягвате секс, докато раната не заздравее напълно, което обикновено отнема около 2 седмици.

Премахване на бартолиновата жлеза

Може да се препоръча операция за отстраняване на засегнатата бартолинова жлеза, ако други лечения не са били ефективни и сте повтаряли кисти или абсцеси на бартолин.

Тази операция обикновено се извършва под обща анестезия и отнема около час. Може да се наложи да останете в болница за 2 или 3 дни след това.

Рисковете от този тип операция включват кървене, натъртване и инфекция на раната. Ако раната се инфектира, това обикновено може да се лекува с антибиотици, предписани от Вашия лекар.


Алтернативни процедури

Съществуват редица алтернативни начини за лечение на киста на Bartholin, но те се използват по-рядко или не са широко достъпни. Те са описани по-долу.

Аблация на сребърна нитратна жлеза

Сребърният нитрат е смес от химикали, понякога използвани в медицината за изгаряне (изгаряне) на кръвоносни съдове за спиране на кървенето. Малка, твърда пръчка от сребърен нитрат се използва при аблация на жлеза от сребърен нитрат.

Направен е разрез в кожата, заобикаляща вагината ви и стената на кистата или абсцеса. След това кистата или абсцесът се дренират и пръчката сребърен нитрат се вкарва в празното пространство, останало след източване на течността.

Сребърният нитрат кара кистозната кухина да се образува в малка, твърда бучка. След 2 или 3 дни останките от сребърен нитрат и кисти се отстраняват или могат да изпаднат сами.

Възможно е сребърният нитрат да изгори част от кожата на вашата вулва, когато е използван за първи път. Едно малко проучване съобщава, че това се случва при около 1 на 5 жени, които получават това лечение.

Въглероден диоксид лазер

Въглероден диоксид лазер може да се използва за създаване на отвор в кожата на вашата вулва, така че кистата може да бъде дренирана.

След това кистата може да бъде премахната, унищожена с помощта на лазера или оставена на място с малък отвор, за да може течността да се оттича от нея.

Аспирация на игла

По време на аспирация на игла, игла и спринцовка се използват за дрениране на кистата. Понякога се комбинира с процедура, наречена алкохолна склеротерапия, при която кухината се пълни със 70% алкохолна течност след източване. Това се оставя в кухината на кистата за 5 минути и след това се източва.


Съвети след операция

За да помогнете на заздравяването на раната и да намалите риска от инфекция след операция, може да бъдете посъветвани да избягвате:

 • прави секс и използва тампони до 4 седмици
 • използване на парфюмирани добавки за баня до 4 седмици
 • шофиране или изпълнение на задачи, които се нуждаят от внимателно внимание в продължение на 24 до 48 часа след обща упойка