Алергичен ринит – лечение

Лечението на алергичен ринит зависи от това колко тежки са симптомите Ви и доколко те засягат ежедневните Ви дейности.

В повечето случаи лечението има за цел да облекчи симптомите като кихане и запушен или хрема.

Ако имате лек алергичен ринит, често можете сами да лекувате симптомите.

Трябва да посетите личния си лекар, ако симптомите са по-тежки и засягат качеството ви на живот или ако мерките за самопомощ не са дали резултат.

Самопомощ

Възможно е да лекувате симптомите на лек алергичен ринит с лекарства, които купувате от аптека или магазин, като дългодействащи неседативни антихистамини .

Ако е възможно, опитайте се да намалите излагането на алергена, който отключва състоянието.

Научете повече за предотвратяване на алергичен ринит

Почистване на носните проходи

Редовното почистване на носните Ви канали с разтвор на солена вода, известен като измиване на носа или напояване, също може да помогне, като предпазите носа си от дразнители.

Можете да направите това, като използвате разтвор, направен от сашета, закупени от аптека.

Предлагат се и малки спринцовки или саксии, които често приличат на малки рога или чайници, за да помогнат за изплакването на разтвора около вътрешната страна на носа.

За да изплакнете носа си:

  • застанете над мивка, изчакайте дланта на едната ръка и изсипете малко количество разтвор в нея
  • подушете водата по 1 ноздра наведнъж
  • повтаряйте това, докато носът ви се чувства комфортно (може да не се наложи да използвате целия разтвор)

Докато правите това, някакво решение може да премине в гърлото през задната част на носа.

Разтворът е безвреден при поглъщане, но се опитайте да изплюете колкото се може повече от него.

Назалното напояване може да се извършва толкова често, колкото е необходимо, но всеки път трябва да се прави нов разтвор.

Лекарства

Лекарствата няма да излекуват вашата алергия, но могат да се използват за лечение на общите симптоми.

Ако симптомите ви са причинени от сезонни алергени, като полени, трябва да можете да спрете да приемате лекарствата си, след като рискът от излагане отмине.

Посетете личния си лекар, ако симптомите ви не реагират на лекарства след 2 седмици.

Антихистамини

Антихистамините облекчават симптомите на алергичен ринит, като блокират действието на химикал, наречен хистамин, който тялото освобождава, когато смята, че е атакуван от алерген.

Можете да закупите антихистаминови таблетки от вашия фармацевт без рецепта, но антихистаминовите спрейове за нос се предлагат само с рецепта.

Антихистамините понякога могат да причинят сънливост. Ако ги приемате за първи път, вижте как реагирате на тях, преди да шофирате или работите с тежки машини.

По-специално, антихистамините могат да причинят сънливост, ако пиете алкохол, докато ги приемате.

Кортикостероиди

Ако имате чести или постоянни симптоми и имате запушване на носа или полипи в носа , вашият лекар може да препоръча назален спрей или капки, съдържащи кортикостероиди .

Кортикостероидите помагат за намаляване на възпалението и подуването. Те отнемат повече време, за да работят, отколкото антихистамините, но ефектите им продължават по-дълго.

Страничните ефекти от инхалаторните кортикостероиди са редки, но могат да включват сухота в носа, дразнене и кървене от носа .

Ако имате особено тежък пристъп на симптоми и се нуждаете от бързо облекчение, вашият лекар може да предпише кратък курс на кортикостероидни таблетки с продължителност от 5 до 10 дни.

Допълнителни лечения

Ако алергичният ринит не реагира на лечението, Вашият лекар може да избере да добави към първоначалното Ви лечение.

Те могат да предложат:

  • увеличаване на дозата на вашия кортикостероиден спрей за нос
  • използване на краткосрочен курс на деконгестант назален спрей, който да приемате с други лекарства
  • комбиниране на антихистаминови таблетки с кортикостероидни назални спрейове и евентуално деконгестанти
  • използване на назален спрей, който съдържа лекарство, наречено ипратропиум, което ще помогне за намаляване на отделянето от носа и ще улесни дишането
  • използване на лекарство-антагонист на левкотриеновите рецептори, което блокира ефектите на химикали, наречени левкотриени, които се отделят по време на алергична реакция

Ако не отговорите на допълнителните лечения, може да бъдете насочени към специалист за допълнителна оценка и лечение.

Имунотерапия

Имунотерапията, известна също като хипосенсибилизация или десенсибилизация, е друг вид лечение, използвано при някои алергии.

Подходящ е само за хора с някои видове алергии, като сенна хрема , и обикновено се обмисля само ако симптомите са тежки.

Имунотерапията включва постепенно въвеждане на все повече и повече от алергена в тялото ви, за да направи имунната ви система по-малко чувствителна към него.

Алергенът често се инжектира под кожата на горната част на ръката. Инжекциите се правят на интервали от седмица, с леко увеличена доза всеки път.

Имунотерапията може да се провежда и с помощта на таблетки, които съдържат алерген, например полени на трева, които се поставят под езика ви.

Когато се достигне доза, която е ефективна за намаляване на вашата алергична реакция (поддържащата доза), ще трябва да продължите с инжекциите или таблетките до 3 години.

Имунотерапията трябва да се провежда само под строгото наблюдение на специално обучен лекар, тъй като съществува риск тя да причини сериозна алергична реакция.