Алергичен ринит – Причини

Алергичният ринит се причинява от алергична реакция към алерген, като полени, прах и някои животни.

Свръхчувствителна имунна система

Ако имате алергичен ринит, вашата естествена защита срещу инфекция и заболяване (имунната ви система) ще реагира на алерген, сякаш е вреден.

Ако имунната ви система е свръхчувствителна, тя ще реагира на алергени, като произвежда антитела за борба с тях.

Антителата са специални протеини в кръвта, които обикновено се произвеждат за борба с вируси и инфекции.

Алергичните реакции не се случват при първия контакт с алерген.

Имунната система трябва да я разпознае и „запомни“, преди да произведе антитела за борба с нея. Този процес е известен като сенсибилизация.

След като развиете чувствителност към алерген, той ще бъде открит от антитела, наречени имуноглобулин Е (IgE), когато влезе в контакт с вътрешността на носа и гърлото.

Тези антитела карат клетките да отделят редица химикали, включително хистамин, които могат да доведат до възпаление на вътрешния слой на носа (лигавицата) и да произведат твърде много слуз.

Това е, което причинява типичните симптоми на кихане и запушен или хрема.


Чести алергени

Алергичният ринит се предизвиква чрез вдишване на малки частици алергени. Най-често срещаните във въздуха алергени, причиняващи ринит, са акари от прах, полени и спори и животинска кожа, урина и слюнка.

Акари от домашен прах

Домашните акари са малки насекоми, които се хранят с мъртвите люспи на човешката кожа. Те могат да бъдат намерени в матраци, килими, меки мебели, възглавници и легла.

Ринитът не се причинява от самите прахови акари, а от химикал, намиращ се в екскрементите им.

Праховите акари присъстват целогодишно, въпреки че броят им обикновено достига пик през зимата.

Полен и спори

Малки частици прашец, произведени от дървета и треви, понякога могат да причинят алергичен ринит.

Повечето дървета се опрашват от началото до средата на пролетта, докато тревите се опрашват в края на пролетта и началото на лятото.

Ринитът може да бъде причинен и от спори, произведени от плесени и гъбички.

Животни

Много хора са алергични към животни, като котки и кучета. Алергичната реакция не се причинява от животинска козина, а люспи от мъртва животинска кожа и тяхната урина и слюнка.

Кучетата и котките са най-често срещаните животни, причиняващи алергии, въпреки че някои хора са засегнати от коне, говеда, зайци и гризачи, като морски свинчета и хамстери.

Но ако сте в близост до кучета от ранна възраст, това може да помогне за предпазване от алергии и има някои доказателства, които предполагат, че това може да се случи и при котките.

Свързани с работата алергени

Някои хора са засегнати от алергени, намиращи се в работната им среда, като дървесен прах, брашнен прах или латекс.


Кой е най-застрашен

Не е напълно изяснено защо някои хора стават свръхчувствителни към алергени, въпреки че е по-вероятно да развиете алергия, ако има анамнеза за алергии във вашето семейство.

Ако случаят е такъв, за вас се казва, че сте „атопичен“ или „атопичен“. Хората, които са атопици, имат генетична склонност да развиват алергични състояния.

Тяхната повишена имунна реакция към алергени води до повишено производство на IgE антитела.

Факторите на околната среда също могат да играят роля. Проучванията показват, че някои неща могат да увеличат шанса детето да развие алергии, като например да расте в къща, където хората пушат и да са изложени на прахови акари в ранна възраст.