Атопична екзема – симптоми

Атопичната екзема причинява сърбеж, изсушаване, напукване и възпаление на участъци от кожата.

Обикновено има периоди, в които симптомите се подобряват, последвани от периоди, когато се влошават (обостряния). Пристъпите могат да се появят 2 или 3 пъти месечно.

Атопичната екзема може да се появи по цялото тяло, но най-често се среща на ръцете (особено на пръстите), вътрешността на лактите или гърбовете на коленете и лицето и скалпа при децата.

Снимка на екзема на глезена
Екзема по глезена
Кредит:

Д-Р П. МАРАЗЦИ / НАУЧНА ФОТОБИБЛИОТЕКА

Снимка на екзема на гърба на коленете
Екзема по задната част на коленете
Кредит:

НАУЧНА ФОТОБИБЛИОТЕКА

Тежестта на атопичната екзема може да варира много от човек на човек. Хората с лека екзема могат да имат само малки участъци от суха кожа, които понякога сърбят. В по-тежки случаи атопичната екзема може да причини широко възпалена кожа по цялото тяло и постоянен сърбеж.

Възпалената кожа може да стане червена на по-светла кожа, а по-тъмно кафява, лилава или сива на по-тъмна кожа. Това може да бъде по-трудно да се види на по-тъмна кожа.

Драскането може да наруши съня ви, да накара кожата ви да кърви и да причини вторични инфекции. Може също да влоши сърбежа и може да се развие цикъл на сърбеж и редовно надраскване. Това може да доведе до безсънни нощи и затруднена концентрация в училище или на работа.

Зоните на кожата, засегнати от екзема, също могат временно да станат по-тъмни или по-светли, след като състоянието се подобри. Това е по-забележимо при хора с по-тъмна кожа. Това не е резултат от белези или страничен ефект от стероидни кремове, а по-скоро от „отпечатък“ от старо възпаление и в крайна сметка тонусът на кожата се връща към нормалния си цвят.

Признаци на инфекция

Понякога участъци от кожата, засегнати от атопична екзема, могат да се заразят. Признаците на инфекция могат да включват:

  • вашата екзема се влошава много повече
  • течност, изтичаща от кожата
  • жълта кора на повърхността на кожата или малки жълтеникаво-бели петна, появяващи се в екземата
  • кожата става подута и болезнена
  • чувство на горещина и треперене и като цяло неразположение

Посетете лекар възможно най-скоро, ако смятате, че кожата на вашето дете или вашето дете може да е заразена.

Прочетете повече за инфекции и други усложнения на атопичната екзема