Точната причина за астма е неизвестна.
Хората с астма имат подути (възпалени) и „чувствителни“ дихателни пътища, които се стесняват и се запушват с лепкава слуз в отговор на определени тригери .
Генетиката, замърсяването и съвременните хигиенни стандарти са предложени като причини, но в момента няма достатъчно доказателства, за да се разбере дали някой от тях причинява астма.
Кой е в риск?
Редица неща могат да увеличат шансовете ви за астма. Те включват:
- имате състояние, свързано с алергия, като екзема , хранителна алергия или сенна хрема – те са известни като атопични състояния
- имате фамилна анамнеза за астма или атопични състояния
- прекарали бронхиолит – често срещана детска белодробна инфекция
- излагане на тютюнев дим като дете
- майка ти пуши по време на бременност
- раждане преждевременно (преди 37 седмици) или с ниско тегло при раждане
Някои хора също могат да бъдат изложени на риск от развитие на астма чрез работата си.
Задейства астма
Симптомите на астма често се появяват в отговор на спусъка. Честите задействания включват:
- инфекции като настинки и грип
- алергии – като полен, прахови акари, животинска козина или пера
- дим, изпарения и замърсяване
- лекарства – особено противовъзпалителни болкоуспокояващи като ибупрофен и аспирин
- емоции, включително стрес или смях
- времето – като внезапни промени в температурата, студен въздух, вятър, гръмотевични бури, топлина и влажност
- плесен или влажна
- упражнение
След като познаете вашите тригери, опитът да ги избегнете може да ви помогне да контролирате симптомите на астма.
Asthma UK има повече информация за причинителите на астма .
Астма, свързана с работата
В някои случаи астмата е свързана с вещества, на които може да бъдете изложени на работа. Това е известно като професионална астма.
Някои от най-честите причини за професионална астма включват:
- изоцианати (химикали, често срещани в спрей боята)
- брашно и зърнен прах
- колофония (вещество, често срещано в спойките)
- латекс
- животни
- дървесен прах
Пръскачките за боя, пекари, производители на сладкиши, медицински сестри, химически работници, боравещи с животни, дърводелци, заварчици и работници в преработката на храни са примери за хора, които могат да имат по-висок риск от излагане на тези вещества.
Искате ли да знаете повече?