Астма – пристъпи на астма

Астматичните атаки убиват по 3 души във Великобритания всеки ден. Но много от тези смъртни случаи биха могли да бъдат избегнати.

На всеки 10 секунди някой има потенциално животозастрашаваща астматична атака. Разберете какъв е вашият риск от атака с помощта на инструмент за проверка на риска от астматичен пристъп на Asthma UK .

Ако сте на правилното лечение за астма , шансът ви за атака е значително намален. Посетете Вашия лекар или медицинска сестра за астма поне веднъж годишно за преглед и за обсъждане на лечението.

Симптоми на астматичен пристъп

Признаците, че може да имате астматичен пристъп, включват:

Симптомите не е задължително да се появят внезапно. Всъщност те често се появяват бавно в продължение на няколко часа или дни.

Какво да направите, ако имате астматичен пристъп

Ако смятате, че имате астматичен пристъп, трябва:

  1. Седнете изправени (не лягайте) и се опитайте да поемете бавно, равномерно вдишване. Опитайте се да запазите спокойствие, тъй като паниката ще влоши нещата.
  2. Вземете 1 вдишване от вашия инхалатор за облекчаване (обикновено син) на всеки 30 до 60 секунди, до максимум 10 вдишвания.
  3. Обадете се на 112 за линейка, ако нямате инхалатора със себе си, чувствате се по-зле, въпреки че използвате инхалатора, не се чувствате по-добре след 10 вдишвания или се притеснявате по всяко време.
  4. Ако линейката не е пристигнала в рамките на 15 минути, повторете стъпка 2.

Никога не се страхувайте да се обадите за помощ при спешни случаи.

Опитайте се да вземете подробности за вашите лекарства (или вашия личен план за действие при астма ) с вас в болница, ако е възможно.

Ако симптомите Ви се подобрят и не е нужно да се обаждате на 112, спешна среща за същия ден, за да видите Вашия личен лекар или медицинска сестра за астма.

Този съвет не е за хора на SMART или MART лечение . Ако това се отнася за Вас, попитайте Вашия лекар или медицинска сестра за астма какво да правите, ако имате астматичен пристъп.

След пристъп на астма

Трябва да посетите Вашия лекар или медицинска сестра за астма в рамките на 48 часа след напускане на болницата, или в идеалния случай в същия ден, ако не се нуждаете от болнично лечение.

Около 1 на 6 души, лекувани в болница за астматичен пристъп, се нуждаят от болнична помощ отново в рамките на 2 седмици, така че е важно да обсъдите как можете да намалите риска от бъдещи атаки.

Говорете с Вашия лекар или медицинска сестра за всички промени, които може да се наложат за безопасно управление на Вашето състояние.

Например, може да се наложи да се коригира дозата на лечението или да се покаже как да използвате правилно инхалатора си.


Предотвратяване на астматични пристъпи

Следните стъпки могат да ви помогнат да намалите риска от пристъп на астма:


  • следвайте личния си план за действие при астма и приемайте всичките си лекарства, както е предписано
  • правите редовни прегледи за астма с вашия личен лекар или медицинска сестра за астма – те трябва да се правят поне веднъж годишно
  • консултирайте се с личния си лекар или медицинска сестра за астма, че правилно използвате инхалатора си
  • избягвайте неща, които предизвикват вашите симптоми, когато е възможно

Не пренебрегвайте симптомите си, ако те се влошават или трябва да използвате инхалатора за облекчаване по-често от обикновено.

Следвайте плана си за действие и уговорете спешна среща, за да видите Вашия личен лекар или медицинска сестра за астма, ако симптомите Ви продължават да се влошават.

Съвети за приятели и семейство

Важно е приятелите и семейството ви да знаят как да помогнат при спешни случаи.

Може да е полезно да направите копия на личния си план за действие при астма и да го споделите с други, които може да се наложи да знаят какво да правят, когато имате атака.

Можете да копирате съществуващия си план или да изтеглите празен личен план за действие за астма (PDF, 681kb) от Asthma UK и да го попълните за всеки, който може да се нуждае от копие.

Като алтернатива можете да направите снимка на вашия план за действие на телефона си, за да можете лесно да го показвате или изпращате на други.