Артроскопия – възстановяване

Колко време отнема възстановяването след артроскопия ще зависи от вашето общо здравословно състояние, засегнатата става и конкретната процедура, която сте имали.

Някои хора се чувстват по-добре след няколко дни, докато други може да не се нормализират в продължение на няколко месеца.

След операцията

След вашата артроскопия ще бъдете отведени в стая, за да се възстановите от въздействието на общата упойка , ако е била използвана по време на процедурата.

Може да почувствате известна болка в засегнатата става. Ако го направите, кажете на член на болничния персонал, който ще може да ви даде болкоуспокояващи.

Повечето хора, които имат артроскопия, могат да напуснат болницата или в деня на операцията, или на следващата сутрин. Преди да тръгнете, може да посетите физиотерапевт, който да обсъди упражнения, които да правите у дома.

В зависимост от процедурата, която сте имали, може да се наложи временна прашка, шина или патерици, които да поддържат и защитават ставата, докато се възстановявате. В някои случаи се използват специални помпи или компресионни превръзки, които помагат за подобряване на притока на кръв.

Съвет за възстановяване

Вероятно ще се почувствате уморени и замаяни, след като сте направили обща упойка, така че ще трябва да помолите някой да ви заведе у дома и да остане с вас през първите 24 часа след операцията. Повечето хора ще се възстановят от ефектите на упойката в рамките на 48 часа.

Уверете се, че повдигате ставата и прилагате ледени пакети, за да помогнете за намаляване на отока, когато се приберете вкъщи, ако бъдете посъветвани да го направите. Трябва също да правите всички съвместни упражнения, които са препоръчани за вас.

Поддържайте превръзките възможно най-сухи, като ги покривате с найлонов плик, когато имате вана или душ. Ако превръзката ви се намокри или падне, ще трябва да се смени. Превръзките обикновено могат да бъдат премахнати след 5 до 10 дни.

Вашите рани трябва да започнат да зарастват в рамките на няколко дни. Ако са използвани неразтворими шевове, те ще трябва да бъдат премахнати след седмица или две. Това обикновено може да бъде направено от практикуваща медицинска сестра в местната лична хирургия.

Ще имате проследяваща среща няколко седмици след операцията, за да обсъдите резултатите от операцията, вашето възстановяване и всяко допълнително лечение, от което може да се нуждаете.


Връщане към нормални дейности

Вашият хирург или екип за грижи ще Ви уведоми колко време е вероятно да се възстановите напълно и какви дейности трябва да избягвате, докато не се почувствате по-добре.

Вероятно ще ви трябва поне седмица или две без работа, въпреки че това варира от човек на човек. До голяма степен ще зависи от това дали работата ви включва усилена дейност, която може да увреди ставата.

Ще можете да шофирате, когато можете да го направите без болка и можете безопасно да извършите аварийно спиране. Това може да не е в продължение на няколко седмици или няколко месеца след операцията. Вашият хирург може да ви даде по-конкретни съвети.

Те също така ще могат да ви посъветват колко време ще мине, преди да можете да предприемете тежки физически дейности, като спорт и вдигане на тежки тежести. За много хора това ще бъде около шест седмици след операцията, но в някои случаи може да не е в продължение на няколко месеца.


Кога да посетите лекар

Свържете се с личния си лекар или клиниката, където сте оперирани, ако имате:

  • висока температура (треска)
  • силна или нарастваща болка
  • тежко или нарастващо зачервяване или подуване
  • обезцветено или неприятно миришещо отделяне от раните
  • изтръпване или изтръпване

Тези проблеми могат да бъдат признак на усложнение на операцията, като инфекция или увреждане на нервите.