Артрит – Живот с артрит

Да живееш с артрит не е лесно и да изпълняваш прости, ежедневните задачи често могат да бъдат болезнени и трудни.

Има обаче много неща, които можете да направите, за да водите здравословен начин на живот. Предлагат се и набор от услуги и предимства.

Работа

Много хора с артрит искат да продължат да работят по много причини, включително по-добра финансова сигурност и по-високо самочувствие.

Подобрените подходи за лечение помогнаха да се гарантира, че много хора с диагноза артрит могат да се върнат на работа. Това е особено случаят, ако артритът се диагностицира и лекува на ранен етап.

Може да ви се стори предизвикателство, но работодателят ви трябва да ви помогне с обучението и подкрепата, от които се нуждаете.

Помощ е достъпна и ако вашият артрит е толкова тежък, че не можете да работите. Научете повече заизплащането налична независимост (известна преди като Помощ за преживяване на хората с увреждания).

Versus Arthritis има повече информация за работата с артрит .

Здравословно хранене

Много е важно да се храните здравословно, балансирано, ако имате артрит. Храненето здравословно ще ви даде всички нужни хранителни вещества и ще ви помогне да поддържате здравословно тегло .

Вашата диета трябва да се състои от разнообразни храни от всичките 5 групи храни. Това са:

Прочетете повече за това как да имате здравословна, балансирана диета .

Ако сте с наднормено тегло, отслабването наистина може да ви помогне да се справите с артрита. Твърде голямото тегло поставя излишен натиск върху ставите в бедрата, коленете, глезените и стъпалата, което води до повишена болка и проблеми с подвижността.

Прочетете повече за това как можете да отслабнете, като използвате плана за отслабване .

Упражнение

Ако артритът ви е болезнен, може да не ви се упражнява. Активността обаче може да помогне за намаляване и предотвратяване на болката. Редовното упражнение може също така:

 • подобрете обхвата си на движение и подвижност на ставите
 • увеличаване на мускулната сила
 • намаляване на сковаността
 • засилете енергията си

Докато правите правилния тип и ниво на упражнения за вашето състояние, вашият артрит няма да се влоши. В комбинация със здравословна, балансирана диета, редовните упражнения ще ви помогнат да отслабнете и да натоварите ставите по-малко. Вашият личен лекар може да препоръча вида и нивото на упражнения, които са подходящи за вас.

Versus Arthritis има повече информация и съвети относно упражненията с артрит и упражненията за управление на болката .

Грижа за ставите

Ако имате артрит, важно е да се грижите за ставите си, за да избегнете допълнителни увреждания. Например, опитайте се да намалите стреса върху ставите си, докато изпълнявате ежедневни задачи като движение и повдигане.

За да защитите ставите си (особено ако имате артрит):

 • използвайте по-големи, по-здрави стави като лостове – например поемайте натиска при отваряне на тежка врата на рамото си, а не върху ръката си
 • използвайте няколко стави, за да разпределите тежестта на даден предмет – например използвайте двете ръце, за да носите пазаруването си, или разпределете тежестта равномерно, като използвате раница
 • не хващайте прекалено силно – хващайте възможно най-свободно или използвайте подплатена дръжка, за да разширите сцеплението си

В сравнение с артрита има повече информация и съвети за управление на болката .

Също така е важно да избягвате да седите в една и съща позиция за дълги периоди от време и да правите редовни почивки, за да можете да се придвижвате.

Прочетете повече за добрата стойка и как да седите правилно .

Вкъщи

Ако имате артрит, изпълнението на задачи около дома може да бъде предизвикателство. Въпреки това, извършването на някои практически промени в дома ви и промяна на начина ви на работа трябва да улеснят нещата.

Практическите съвети, които биха могли да помогнат, включват:

 • поддържане на нещата на лесен достъп
 • използване на ръчна релса, за да ви помогне да се качвате и спускате по стълбите
 • използване на инструменти с дълга дръжка, за да вземете нещата или да ги почистите
 • монтиране на лостове към кранове, за да ги направи по-лесни за завъртане
 • използване на електрическо кухненско оборудване, като отварачки за ламарина, при приготвяне на храна

Versus Arthritis има повече информация и съвети относно живота с артрит .

Ерготерапия

Ерготерапевтът може да помогне, ако имате тежък артрит, който засяга способността ви да се движите из дома си и да изпълнявате ежедневни задачи, като готвене и почистване.

Те могат да ви посъветват относно оборудването, което може да ви е необходимо, за да ви помогне да живеете независимо.

В зависимост от точния характер на вашето състояние, вашият личен лекар може да бъде в състояние да ви насочи към трудов терапевт на . Въпреки това може да се наложи да получите достъп до този вид терапия чрез местния съвет.

Намерете местния си съвет на GOV.UK.

Прочетете повече за трудотерапията .

Артрит и шофиране

Трябва да информирате DVLA само ако имате артрит и да използвате специални контроли за шофиране.

GOV.UK има повече информация и съвети за информиране на DVLA за медицинско състояние или увреждане .

Деца с артрит

Уверете се, че детето ви се храни здравословно и тренира редовно. Те трябва да поддържат здравословно тегло, защото наднорменото тегло може да натовари ставите им и да влоши симптомите на артрит.

Прочетете повече за това как да помогнете на детето си да поддържа здравословно тегло .

Наличието на артрит не трябва да спира детето ви да води нормален училищен живот, но информирайте училището за здравето на детето си, за да може да осигури допълнителна подкрепа, ако е необходимо.

Versus Arthritis има повече информация за родителите на деца с артрит .