Антикоагулантни лекарства – съображения

Ако са Ви предписани антикоагуланти, винаги следвайте инструкциите на Вашия лекар или друг медицински специалист.

Някои от основните проблеми, които ще трябва да имате предвид, докато приемате лекарствата, са посочени по-долу.

Операция

Ако приемате антикоагуланти и трябва да имате операция или някакъв вид инвазивна процедура, уверете се, че здравните специалисти, лекуващи вас, са наясно с вашите лекарства.

Това включва процедури, използвани за диагностициране на други състояния, като ендоскопия или цистоскопия .

Тъй като антикоагулантите намаляват способността на кръвта ви да се съсирва, съществува риск да получите тежко кървене, ако по време на процедура се направи някакъв вид порязване (разрез).

Следователно може да бъдете посъветвани да спрете приема на лекарства преди операция.

Ако имате стоматологична процедура, като например отстраняване на зъб, кажете на вашия зъболекар, че приемате антикоагуланти.

Може да не се наложи да спрете приема на лекарствата си, но може да се наложи да си направите кръвен тест преди процедурата, за да сте сигурни, че кръвта ви се съсирва с правилната скорост.

Спрете да приемате лекарствата само по съвет на Вашия лекар или друг медицински специалист.

Бременност

Варфарин обикновено не се дава на бременни жени, тъй като може да засегне нероденото бебе.

Може да причини вродени дефекти или прекомерно кървене от плацентата или плода.

Понякога може да се използва през втория триместър, но никога не трябва да се приема през първия триместър и в идеалния случай трябва да се избягва и през третия триместър.

По-новите антикоагулантни лекарства апиксабан (Eliquis) , дабигатран (Pradaxa) и ривароксабан (Xarelto) също не се препоръчват по време на бременност.

Ако приемате някое от тези лекарства, трябва да се уверите, че използвате контрацепция, когато правите секс, за да избегнете забременяване.

Ако сте на антикоагуланти и разберете, че сте бременна или планирате да започнете да опитвате бебе, говорете с личния си лекар или клиника за антикоагуланти за спиране или промяна на рецептата.

Инжекции на антикоагулант, наречен хепарин, могат да се прилагат, докато сте бременна, ако е необходимо.

Кърмене

Обикновено можете да приемате варфарин, докато кърмите, но първо трябва да обсъдите това с личния си лекар или акушерка.

Хепаринът също е безопасен за прием, докато кърмите.

Апиксабан, дабигатран и ривароксабан не се препоръчват, ако кърмите, защото не е ясно дали са безопасни за бебето.

Ако сте на антикоагуланти и кърмите или планирате да кърмите, говорете с личния си лекар, клиниката за антикоагуланти или акушерката, за да разберете дали трябва да промените рецептата си.


Избягване на нараняване

Приемът на антикоагуланти може да ви направи по-податливи на кървене, ако сте ранени.

Опитайте се да избегнете леки наранявания и порязвания и пасища чрез:

  • внимавайте при миене на зъбите и бръснене (помислете за използването на мека четка за зъби и електрическа самобръсначка)
  • използване на средство против насекоми, за да се избегнат ухапвания или ужилвания от насекоми
  • използване на защита при градинарство, шиене или спортуване

Вашият лекар или клиника по антикоагуланти може да ви посъветва да избягвате контактни спортове поради риск от прекомерно кървене.

Други лекарства и лекарства

Ако приемате антикоагуланти, трябва да говорите с личния си лекар, клиника по антикоагуланти или фармацевт, преди да вземете други лекарства, лекарства или добавки.

Това включва лекарства с рецепта, лекарства, закупени без рецепта (като аспирин ), както и всякакви билкови лекарства (като жълт кантарион).

Някои лечения могат да спрат да действат антикоагулантите или да увеличат ефекта, който имат, което може да бъде опасно.

Някои от лекарствата, които могат да повлияят на антикоагулантите, включват някои:

За пълен списък на лекарствата, които трябва да избягвате, проверете листовката с информация за пациента, приложена към вашето лекарство.

Храни и напитки

Важно е да имате здравословна, балансирана диета, която включва много плодове и зеленчуци, ако приемате антикоагуланти.

Но трябва да избягвате да правите чести промени в количеството зелени зеленчуци, които ядете, и сок от червена боровинка, който пиете, ако приемате варфарин.

Храните с много витамин К, като листни зелени зеленчуци, нахут и черен дроб, могат да попречат на действието на варфарина.

Все още можете да ги включите в диетата си, докато приемате варфарин, тъй като клиниката ще коригира съответно дозата ви, но е важно да сте последователни в количеството, което ядете.

Не пийте сок от червена боровинка, докато приемате варфарин. Той може да увеличи ефекта на разреждане на кръвта на варфарин.

Трябва също да потърсите съвет, преди да приемате добавки, съдържащи витамин К.

Ефектът на варфарин се влияе и от алкохола. Ако приемате варфарин, не пийте повече от 1 или 2 алкохолни напитки на ден и никога не пийте .

Тези ограничения за храна и напитки обикновено не се прилагат, ако приемате апиксабан, дабигатран и ривароксабан, но трябва да се консултирате с вашия личен лекар, клиника за антикоагуланти или фармацевт, ако не сте сигурни.