Антидепресанти – Дозировка

Когато предписва антидепресанти, вашият лекар обикновено избира най-ниската възможна доза, която се смята за необходима за подобряване на симптомите.

Този подход има за цел да намали риска от странични ефекти. Ако тази доза не даде резултат, тя може постепенно да се увеличава.

Антидепресантите обикновено се приемат под формата на таблетки. В зависимост от вида на предписания антидепресант и тежестта на вашата депресия, обикновено ще трябва да приемате 1 до 3 таблетки на ден.

Обикновено отнема около 7 дни, преди да започнете да забелязвате ефектите на антидепресантите. Свържете се с Вашия лекар, ако не сте забелязали подобрение след 4 седмици, тъй като може да Ви препоръча да увеличите дозата си или да опитате друг антидепресант.

Обикновено се препоръчва курсът на антидепресанти да продължи най-малко 6 месеца, за да се предотврати повторното Ви състояние, когато спрете. На някои хора с повтарящи се заболявания се препоръчва да продължават да приемат лекарства за неопределено време.

Препоръчителният курс на лечение до голяма степен зависи от претеглянето на ползите от лекарството спрямо страничните ефекти. Ако Вашето заболяване е тежко и лекарството е ефективно, лечението често ще продължи. Ако Вашето заболяване е леко и лекарството не помага и причинява странични ефекти, не се препоръчва продължаване на лечението.

Пропуснати или допълнителни дози

Важно е да не пропускате никоя от дозите си, тъй като това може да направи лечението ви по-малко ефективно.

Можете също така да получите симптоми на отнемане в резултат на пропускане на доза от лекарството.

Ако пропуснете 1 от дозите си, вземете я веднага щом си спомните, освен ако не е почти време да приемете следващата си доза. В този случай трябва просто да пропуснете пропуснатата доза. Не приемайте двойна доза, за да компенсирате пропуснатата доза.

Ако вземете повече таблетки от предписаното, свържете се с Вашия лекар възможно най-скоро за съвет. Ако това не е възможно, свържете се с местната извънработна служба или се обадете на 111. Приемането на двойна доза е малко вероятно да бъде вредно, но трябва да го правите само ако бъдете посъветвани от медицински специалист.

Спиране на антидепресантите

Говорете с Вашия лекар, преди да спрете приема на антидепресанти. Важно е да не спрете да приемате антидепресанти внезапно.

След като сте готови да премахнете антидепресантите, Вашият лекар вероятно ще препоръча постепенно намаляване на дозата Ви в продължение на няколко седмици – или по-дълго, ако сте ги приемали дълго време.

Това помага да се предотвратят симптоми на отнемане, които може да получите като реакция на отпадане на лекарството. Те включват:

  • безпокойство
  • проблеми със съня
  • нестабилност
  • изпотяване
  • стомашни проблеми
  • усещане, сякаш има електрически удар в главата ви
  • чувство на раздразнителност, тревожност или объркване

Симптомите на отнемане често са леки и се подобряват сами. Някои хора обаче имат симптоми на отнемане, които са тежки и продължават няколко месеца или повече.

Излизането от антидепресанти твърде рано може да доведе до възстановяване на състоянието ви. Спирането, преди да ги приемате в продължение на 4 седмици, може да означава, че лекарството не е имало възможност да действа.