Антидепресанти – алтернативи

Няколко лечения могат да се използват вместо антидепресанти за лечение на депресия и други психични заболявания.

Говорещи терапии

Когнитивна поведенческа терапия

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е вид говореща терапия, която все повече се използва при лечението на депресия. Повечето експерти препоръчват хората с умерена до тежка депресия да бъдат лекувани с комбинация от CBT и антидепресанти.

Ако обаче не можете или не желаете да приемате антидепресанти, имате възможност да получавате CBT самостоятелно.

CBT ви помага да разберете вашите мисли и поведение и как те ви влияят. Помага ви да разпознаете, че събитията от миналото ви може да са ви оформили, но се концентрира най-вече върху това как можете да промените начина, по който мислите, чувствате и се държите в настоящето. Освен това ви учи как да преодолявате негативните мисли.

CBT обикновено се предлага в , въпреки че списъците с чакащи обикновено са дълги. Обикновено имате кратък курс от сесии, обикновено от 6 до 8 сесии, над 10 до 12 седмици, на база 1 към 1, с терапевт, обучен в CBT. В някои случаи може да ви бъде предложен групов CBT.

Онлайн CBT

Компютъризираният CBT е форма на CBT, която работи през компютърен екран, а не лице в лице с терапевт.

Тези терапии могат да бъдат предписани от вашия личен лекар или специалист по психично здраве и се извършват с техните съвети и подкрепа.

Попитайте личния си лекар за повече информация или прочетете повече за терапиите за самопомощ .

Междуличностна терапия (IPT)

Междуличностната терапия (IPT) се фокусира върху взаимоотношенията ви с други хора и върху проблемите, които може да имате във връзките си, като затруднения в комуникацията или справяне със загубата.

Курсът на IPT обикновено е структуриран по същия начин като курса на CBT.

Има някои доказателства, че IPT може да бъде толкова ефективен, колкото антидепресантите или CBT, но са необходими повече изследвания.

Консултиране

Консултирането е форма на терапия, която ви помага да мислите за проблемите, които изпитвате в живота си, за да намерите нови начини за справяне с тях. Съветниците ви подкрепят при намирането на решения на проблеми, но не ви казват какво да правите.

Консултациите по обикновено се състоят от 6 до 12 сесии с продължителност по час. Разговаряте на доверие със съветник, който ви подкрепя и предлага практически съвети.

Консултирането е идеално за хора, които са здрави, но се нуждаят от помощ, за да се справят с настоящата криза, като гняв, проблеми в отношенията, загуба, съкращение, безплодие или поява на сериозно заболяване.

Упражнение

Изследванията показват, че редовното упражнение може да бъде по-ефективно лечение за лека депресия от антидепресантите.

Упражнението помага да се повишат нивата на химикали, наречени серотонин и допамин в мозъка, които могат да повдигнат настроението ви.

Редовните упражнения могат да повишат самочувствието и увереността, което може да помогне за облекчаване на симптомите на депресия.

Вашият личен лекар може да ви насочи към квалифициран фитнес треньор за схема на упражнения или можете да прочетете за започване на упражнение .

Прочетете повече за упражненията за депресия .

Групи за самопомощ

Разговорът чрез чувствата ви може да бъде полезен. Можете да говорите с приятел или роднина или да помолите личния си лекар да предложи местна група за самопомощ. В интернет има и стаи за чат, които предлагат поддръжка.

Прочетете повече за групите за подкрепа на депресията .

Литий

Ако сте опитали няколко различни антидепресанти и не сте забелязали подобрение, Вашият лекар може да Ви предложи лекарство, наречено литий, в допълнение към Вашето лечение в момента.

Ако нивото на литий в кръвта стане твърде високо, то може да стане токсично. Така че, ще ви трябват кръвни изследвания на всеки няколко месеца, за да проверите нивата на литий, докато го приемате.

Също така ще трябва да избягвате да ядете диета с ниско съдържание на сол, тъй като това също може да доведе до токсичност на лития. Посъветвайте се с личния си лекар за вашата диета.

Страничните ефекти на лития включват:

  • суха уста
  • метален вкус в устата
  • леко треперене на ръцете ви
  • диария

Тези нежелани реакции обикновено преминават с времето, след като тялото ви свикне с лекарството.

Лечение на токов удар

Понякога може да се препоръча лечение, наречено електроконвулсивна терапия (ЕКТ), ако имате тежка депресия и други лечения не са дали резултат, тъй като може да бъде високо ефективно.

По време на ECT първо ще Ви бъде даден анестетик и лекарство за отпускане на мускулите. След това ще получите електрически ток към мозъка си чрез електроди, поставени на главата ви.

Може да Ви бъдат дадени поредица от ECT сесии. Обикновено се дава два пъти седмично в продължение на 3 до 6 седмици.

Не е съвсем ясно как действа ЕКТ, но последните проучвания показват, че може да помогне за намаляване на връзките в областта на мозъка, свързана с депресия.

За повечето хора ЕКТ е добър за облекчаване на тежка депресия, но благоприятният ефект има тенденция да отшуми след няколко месеца.

Някои хора получават неприятни странични ефекти, включително краткотрайно главоболие, проблеми с паметта, гадене и мускулни болки.

Но тези рискове трябва да бъдат балансирани спрямо рисковете от други лечения и ефектите от нелечението на депресията.