Анкилозиращ спондилит – Причини

При анкилозиращ спондилит (AS) се възпаляват няколко части на долната част на гръбначния стълб, включително костите в гръбначния стълб (гръбначните прешлени) и гръбначните стави.

С течение на времето това може да увреди гръбначния стълб и да доведе до растежа на нова кост. В някои случаи това може да доведе до съединяване на части на гръбначния стълб (предпазител) и загуба на гъвкавост (анкилоза).

Не е известно какво точно причинява AS, но в много случаи изглежда има връзка с определен ген, известен като HLA-B27.

Ген HLA-B27

Изследванията показват, че повече от 9 от 10 души с AS носят определен ген, известен като човешки левкоцитен антиген B27 (HLA-B27).

Наличието на този ген не означава непременно, че ще развиете AS. Изчислено е, че 8 на всеки 100 души в общата популация имат гена HLA-B27, но повечето нямат AS.

Смята се, че наличието на този ген може да ви направи по-уязвими към развитието на AS. Състоянието може да бъде предизвикано от 1 или повече фактори на околната среда, въпреки че не е известно какви са те.

Тестване за този ген може да се извърши при съмнение за AS. Този тест обаче не е много надежден метод за диагностициране на състоянието, тъй като някои хора могат да имат гена HLA-B27, но не и да имат анкилозиращ спондилит.

Прочетете за това как се диагностицира анкилозиращ спондилит .

Може ли анкилозиращият спондилит да се наследи?

AS може да работи в семейства и гена HLA-B27 може да бъде наследен от друг член на семейството.

Ако имате AS и тестовете показват, че носите гена HLA-B27, тогава има шанс 1 към 2, че можете да предадете гена на всяко дете, което имате. Смята се, че между 5 и 20% от децата с този ген ще продължат да развиват AS.