Анкилозиращ спондилит – Диагноза

Анкилозиращият спондилит (AS) може да бъде труден за диагностициране, тъй като състоянието се развива бавно и няма окончателен тест.

Първото нещо, което трябва да направите, ако смятате, че имате AS, е да видите личния си лекар. Те ще попитат за вашите симптоми, включително:

  • какви симптоми изпитвате
  • когато започнаха
  • от колко време ги имаш

Болките в гърба, свързани с AS, могат да бъдат доста отличителни. Например, обикновено не се подобрява с почивка и може да ви събуди през нощта.

Кръвни тестове

Ако вашият личен лекар подозира AS, той може да организира кръвни изследвания, за да провери за признаци на възпаление в тялото ви. Възпалението в гръбначния стълб и ставите е основен симптом на състоянието.

Ако вашите резултати предполагат, че имате възпаление, ще бъдете насочени към ревматолог за допълнителни изследвания. Ревматологът е специалист по състояния, които засягат мускулите и ставите.

Допълнителни тестове

Вашият ревматолог ще направи образни тестове, за да изследва външния вид на гръбначния ви стълб и таза, както и допълнителни кръвни тестове.

Те могат да включват:

Генетично тестване

Понякога може да се направи генетичен кръвен тест, за да се види дали носите гена HLA-B27, който се среща при повечето хора с AS.

Това може да допринесе за диагностициране на AS, но не е напълно надеждно, тъй като не всеки със заболяването има този ген и някои хора имат ген, без никога да развиват AS.

Потвърждаване на анкилозиращ спондилит

Въпреки че сканирането понякога може да покаже гръбначно възпаление и сливане на гръбначния стълб (анкилоза), увреждането на гръбначния стълб не винаги може да бъде намерено в ранните стадии на AS.

Ето защо диагнозата често е трудна. В много случаи потвърждаването на диагнозата е дълъг процес, който може да отнеме години.

Диагнозата на AS обикновено може да бъде потвърдена, ако рентгеновата снимка показва възпаление на сакроилиачните стави (сакроилеит) и имате поне 1 от следните:

  • поне 3 месеца болка в долната част на гърба, която се подобрява при упражнения и не се подобрява при почивка
  • ограничено движение в долната част на гърба (лумбалната част на гръбначния стълб)
  • ограничено разширение на гръдния кош в сравнение с очакваното за вашата възраст и пол

Ако имате всички 3 от тези характеристики, но нямате сакроилеит – или ако имате само сакроилеит – ще бъдете диагностицирани с вероятния анкилозиращ спондилит.