Ангиоедем – Диагноза

Ако сте имали ангиоедем за първи път, Вашият лекар ще се опита да установи какво може да го е причинило.

Има няколко различни причини за ангиоедем . Важно е да знаете какво причинява симптомите ви, тъй като това се отразява на лечението, от което се нуждаете.

Няма единичен тест за определяне на причината за ангиоедем. Някои от проверките и тестовете, които може да имате, са описани в този раздел.

Симптоми и анамнеза

Вашият лекар може да има добра представа за причината за вашия ангиоедем, като попита за вашите симптоми и медицинска история.

Например:


  • вероятно е било причинено от алергия, ако сте били изложени на нещо, което може да предизвика алергични реакции (алерген) скоро преди да е започнало, или ако сте развили и повишен сърбящ обрив (уртикария или копривна треска)
  • може да е било предизвикано от лекарство, ако в момента приемате лекарство, свързано с ангиоедем, като инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (АСЕ) за високо кръвно налягане
  • възможно е симптомите Ви да са резултат от наследствен генетичен дефект, ако имате фамилна анамнеза за ангиоедем

Понякога може да са необходими тестове по-долу, за да се потвърди причината.

Тестове за алергия

Ако Вашият лекар смята, че симптомите Ви може да са причинени от алергия, той може да Ви насочи към специализирана клиника по алергии или имунология за допълнителни изследвания.

Тестовете, които може да имате, включват:

Тези тестове могат да ви помогнат да определите към какво сте алергични. Прочетете повече за тестването за алергия .

Кръвен тест

Ако Вашият лекар смята, че симптомите Ви могат да бъдат причинени от генетична недостатъчност, която сте наследили от родителите си, той може да Ви насочи за кръвен тест.

Тестът проверява нивото на вещество, наречено C1 естеразен инхибитор в кръвта. Това вещество е важно за регулиране на имунната система.

Много ниско ниво на инхибитор на С1 естераза би предполагало, че имате наследствен проблем, засягащ колко от това вещество е в състояние да произведе тялото ви.