Анална фистула – лечение

Обикновено е необходима операция за лечение на анална фистула, тъй като те обикновено не се лекуват сами.

Има няколко различни процедури. Най-добрият вариант за вас ще зависи от позицията на вашата фистула и дали това е единичен канал или се разклонява в различни посоки.

Понякога може да се наложи да направите първоначален преглед на зоната под обща упойка (където спите), за да помогнете да се определи най-доброто лечение.

Хирургът ще разговаря с вас за наличните опции и коя според тях е най-подходяща за вас.

Операция за анална фистула обикновено се извършва под обща анестезия. В много случаи не е необходимо да останете в болница цяла нощ след това.

Целта на операцията е да излекува фистулата, като същевременно се избягва увреждане на мускулите на сфинктера, пръстена от мускули, които отварят и затварят ануса, което потенциално може да доведе до загуба на контрол на червата (инконтиненция на червата) .

Основните опции са посочени тук.

Фистулотомия

Най-често срещаният тип операция при анални фистули е фистулотомията. Това включва разрязване по цялата дължина на фистулата, за да се отвори, така че да зараства като плосък белег.

Фистулотомията е най-ефективното лечение за много анални фистули, въпреки че обикновено е подходяща само за фистули, които не преминават през голяма част от мускулите на сфинктера, тъй като в тези случаи рискът от инконтиненция е най-нисък.

Ако по време на процедурата хирургът трябва да отреже малка част от аналния сфинктер, той ще направи всеки опит да намали риска от инконтиненция.

В случаите, когато рискът от инконтиненция се счита за твърде висок, вместо това може да се препоръча друга процедура.


Техники на Сетон

Ако вашата фистула преминава през значителна част от аналния сфинктер, мускулът може първоначално да препоръча да се постави сетон.

Сетонът е парче хирургическа нишка, което остава във фистулата за няколко седмици, за да я държи отворена.

Това му позволява да се отцеди и му помага да се лекува, като същевременно се избягва необходимостта да се режат мускулите на сфинктера.

Разхлабените сетони позволяват на фистулите да се оттичат, но не ги излекувайте. За да се излекува фистула, могат да се използват по-тесни сетони за бавно пробиване на фистулата.

Това може да изисква няколко процедури, които хирургът може да обсъди с вас.

Или те могат да предложат извършване на няколко процедури с фистулотомия, внимателно отваряне на малък участък от фистулата всеки път или различно лечение.


Процедура за напредване на клапата

Може да се обмисли процедура за прогресивно клапиране, ако вашата фистула преминава през мускулите на аналния сфинктер и ако фистулотомията носи висок риск от причиняване на инконтиненция.

Това включва изрязване или изстъргване на фистулата и покриване на дупката, където е влязла в червата, с клапан от тъкан, взет от вътрешността на ректума, който е последната част на червата.

Това има по-нисък процент на успех от фистулотомията, но избягва необходимостта от намаляване на мускулите на аналния сфинктер.


LIFT процедура

Процедурата на лигиране на интерсфинктеричния фистулен тракт (LIFT) е лечение на фистули, които преминават през мускулите на аналния сфинктер, където фистулотомията би била твърде рискована.

По време на лечението се прави разрез в кожата над фистулата и мускулите на сфинктера се раздалечават. След това фистулата се запечатва в двата края и се отрязва, така че да лежи плоско.

Досега тази процедура имаше някои обещаващи резултати, но тя съществува само от няколко години, така че са необходими повече изследвания, за да се определи колко добре работи в краткосрочен и дългосрочен план.

Ендоскопска аблация

При тази процедура във фистулата се поставя ендоскоп (тръба с камера на края).

След това през ендоскопа се прекарва електрод и се използва за запечатване на фистулата.

Ендоскопската аблация работи добре и няма сериозни опасения относно нейната безопасност.

Лазерна операция

Лечението с радиално излъчване на лазерни влакна включва използването на малък лазерен лъч за запечатване на фистулата.

Има несигурност около това колко добре работи, но няма големи опасения за безопасността.

Фибриново лепило

Понастоящем лечението с фибриново лепило е единствената нехирургична възможност за анални фистули.

Включва хирурга, инжектирайки лепило във фистулата, докато сте под обща упойка. Лепилото помага за запечатването на фистулата и я насърчава да се лекува.

Обикновено е по-малко ефективен от фистулотомията за прости фистули и резултатите може да не са дълготрайни, но може да бъде полезна опция за фистули, които преминават през мускулите на аналния сфинктер, тъй като не е необходимо да се режат.


Биопротезна тапа

Друг вариант е поставянето на биопротезна тапа.

Това е конусовидна тапа, изработена от животинска тъкан, която се използва за блокиране на вътрешното отваряне на фистулата.

Тази процедура работи добре за блокиране на анална фистула и няма сериозни опасения относно нейната безопасност.


Рискове от операция на анална фистула

Както всеки вид лечение, лечението на анални фистули крие редица рискове.

Основните рискове са:


  • инфекция – това може да изисква курс на антибиотици ; при тежки случаи може да се наложи лечение в болница
  • рецидив на фистулата – фистулата понякога може да се повтори въпреки операцията
  • инконтиненция на червата – това е потенциален риск при повечето видове лечение на анална фистула, въпреки че тежката инконтиненция е рядка и ще бъдат положени всички усилия за нейното предотвратяване

Нивото на риска ще зависи от неща като това къде се намира вашата фистула и конкретната процедура, която имате.

Говорете с хирурга за потенциалните рискове от процедурата, която те препоръчват.