Акне – усложнения

Белезите от акне понякога могат да се развият като усложнение на акнето. Всеки тип петна от акне може да доведе до образуване на белези, но това е по-често, когато най-сериозните видове петна (възли и кисти) се спукат и повредят близката кожа .

Белези могат да се появят и ако изберете или стиснете петната си, така че е важно да не правите това.

Има 3 основни вида белези от акне:

  • белези от лед – малки, дълбоки дупки в повърхността на кожата ви, които изглеждат така, сякаш кожата е пробита с остър предмет
  • подвижни белези – причинени от ленти от белези, които се образуват под кожата, придавайки на повърхността на кожата подвижен и неравен външен вид
  • боксови белези – кръгли или овални вдлъбнатини или кратери в кожата

Лечение на белези от акне

Лечението на белези от акне се разглежда като вид козметична хирургия, която обикновено не се предлага в . В миналото обаче са правени изключения, когато е било показано, че белезите от акне са причинили сериозен психологически стрес.

Посетете личния си лекар, ако обмисляте козметична операция . Те ще могат да обсъдят с вас възможностите ви и да ви посъветват относно вероятността процедурата да се извърши в .

Много частни клиники предлагат лечение на белези от акне. Цените могат да варират в широки граници (от 500 до над 10 000 паунда) в зависимост от вида на необходимото лечение.

Уебсайтът на Британската асоциация на естетичните пластични хирурзи има повече информация относно частното лечение, налично във вашия район.

Важно е да имате реалистични очаквания за това какво може да постигне козметичното лечение. Въпреки че лечението със сигурност може да подобри външния вид на белезите ви, то не може да се отърве напълно от тях.

Лечението на белези от акне включва:

Дермабразио

Дермабразията включва премахване на горния слой на кожата, или с помощта на лазери, или специално направена телена четка.

След процедурата кожата ви ще изглежда червена и болезнена в продължение на няколко месеца, но тъй като тя заздравява, трябва да забележите подобрение във външния вид на белезите.

Лазерно лечение

Лазерно лечение може да се използва за лечение на леки до умерени белези от акне. Има 2 вида лазерно лечение:

  • аблативно лазерно лечение – където лазерите се използват за премахване на малко петно от кожата около белега, за да се получи нова, гладка на вид област на кожата
  • неаблативно лечение с лазер – където лазерите се използват за стимулиране на растежа на нов колаген (вид протеин, намиращ се в кожата), който помага за възстановяване на някои от щетите, причинени от белези, и подобрява външния вид

Техники на удар

Ударните техники се използват за лечение на белези от ледосъбиране и белези. Има 3 вида техника на удар:

  • ударна ексцизия – използва се за лечение на леки белези от лед. Белегът се отстранява хирургически, а останалата рана се запечатва. След заздравяването на раната оставя по-гладка и равномерна област на кожата
  • издигане на удара – използва се за лечение на белези от вагони. Основата на белега се отстранява хирургически, оставяйки страните на белега на място. След това основата се поставя отново отстрани, но се повдига нагоре, така че да се изравни с повърхността на кожата. Това прави белега много по-малко забележим
  • ударно присаждане – използва се за лечение на много дълбоки белези от ледогенератора. Както при ексцизията с удар, белегът се отстранява, но раната се „запушва“ с проба от кожата, взета от другаде по тялото (обикновено от задната част на ухото)

Субцизия

Субцизията е хирургично лечение, което може да се използва за лечение на търкалящи се белези. По време на операцията горният слой на кожата се отстранява от подлежащата тъкан на белега. Това позволява на кръвта да се обедини под засегнатата област. Кръвният съсирек помага да се образува съединителна тъкан, която изтласква подвижния белег, така че да е на ниво с останалата повърхност на кожата.

След завършване на подрязването може да се използва допълнително лечение, като лазерно лечение и дермабразио, за допълнително подобряване на външния вид на белега.

Депресия

Акнето често може да причини интензивно чувство на безпокойство и стрес, което понякога може да накара хората със заболяване да станат социално отдръпнати. Тази комбинация от фактори може да доведе до депресия при хора с акне.

Може да сте депресирани, ако през последния месец често сте се чувствали потиснати, депресирани или безнадеждни и нямате голям интерес или удоволствие да правите неща.

Ако смятате, че вие или вашето дете може да имате депресия, важно е да говорите с личния си лекар.

Леченията за депресия включват:

Прочетете повече за лечението на депресия .

Подкрепа за акне

Понастоящем няма основна благотворителна група или група за подкрепа за хора, засегнати от акне в Англия.

В мрежата обаче има редица неофициално публикувани табла за съобщения и блогове за акне. Може да ви е от полза да прочетете за опита на други хора да живеят с акне.

Например talkhealth предоставя безплатна подкрепа за акне и информационна общност .

Грим

Гримът може да помогне за прикриване на белези и може да бъде особено полезен при белези по лицето.

Камуфлажният грим, специално създаден за прикриване на белези, се предлага на гише в аптеките. Можете също така да поискате съвет от личния си лекар.

Ако се интересувате да научите повече за покриване на белег, белег, неинфекциозно състояние на кожата или татуировка, можете също да посетите услугата за маскиране на кожата Changing Faces или да се обадите на 0300 012 0275.