Акне – причини

Акнето се причинява, когато малки дупки в кожата, известни като космени фоликули, се блокират.

Мастните жлези са малки жлези, намиращи се близо до повърхността на кожата ви. Жлезите са прикрепени към космените фоликули, които са малки дупки в кожата ви, от които израства отделна коса.

Мастните жлези смазват косата и кожата, за да спрат изсъхването. Те правят това, като произвеждат мазна субстанция, наречена себум.

При акне жлезите започват да произвеждат твърде много себум. Излишъкът от себум се смесва с мъртви кожни клетки и двете вещества образуват запушалка във фоликула.

Ако запушеният фоликул е близо до повърхността на кожата, той се изпъква навън, създавайки бяла глава. Алтернативно, запушеният фоликул може да бъде отворен за кожата, създавайки черни точки.

Обикновено безвредните бактерии, които живеят върху кожата, могат да замърсят и заразят запушените фоликули, причинявайки папули, пустули, възли или кисти.

Тестостерон

Смята се, че тийнейджърското акне се предизвиква от повишени нива на хормон, наречен тестостерон, който се появява по време на пубертета . Хормонът играе важна роля за стимулиране на растежа и развитието на пениса и тестисите при момчетата и поддържане на мускулната и костната сила при момичетата.

Мастните жлези са особено чувствителни към хормоните. Смята се, че повишените нива на тестостерон карат жлезите да произвеждат много повече себум, отколкото кожата се нуждае.

Акне в семейства

Акнето може да протича в семейства. Ако родителите ви са имали акне, вероятно вие също ще го развиете.

Едно проучване установи, че ако и двамата ви родители са имали акне, е по-вероятно да получите по-тежко акне в ранна възраст. Той също така установи, че ако единият или двамата ви родители са имали акне при възрастни, по-вероятно е да получите и акне при възрастни.


Акне при жени

Жените са по-склонни да имат възрастни акне, отколкото мъжете. Смята се, че много случаи на акне при възрастни са причинени от промените в нивата на хормоните, които много жени имат в определени моменти.

Тези времена включват:


  • менструации – някои жени имат пристъп на акне точно преди менструацията
  • бременност – много жени имат симптоми на акне по това време, обикновено през първите 3 месеца от бременността си
  • синдром на поликистозните яйчници – често срещано състояние, което може да причини акне, наддаване на тегло и образуване на малки кисти вътре в яйчника

Други задействания

Други възможни причини за избухване на акне включват:

Митове за акне

Въпреки че е едно от най-разпространените кожни заболявания, акнето е и едно от най-слабо разбраните. Има много митове и заблуди за това:

„Акнето се причинява от лоша диета“

Досега изследванията не са открили храни, причиняващи акне. Храненето със здравословна, балансирана диета се препоръчва, защото това е полезно за сърцето и здравето ви като цяло.

„Акнето се причинява от замърсена кожа и лоша хигиена“

Повечето биологични реакции, които предизвикват акне, се появяват под кожата, а не на повърхността, така че чистотата на кожата ви няма ефект върху акнето. Измиването на лицето повече от два пъти на ден може просто да влоши кожата ви.

„Изцеждането на черни точки, бели точки и петна е най-добрият начин да се отървете от акнето“

Това всъщност може да влоши симптомите и може да ви остави белези .

„Сексуалната активност може да повлияе на акнето“

Сексът или мастурбацията няма да направят акнето по-добро или по-лошо.

„Слънчевите бани, шезлонгите и слънчевите лампи помагат за подобряване на симптомите на акне“

Няма убедителни доказателства, че продължителното излагане на слънчева светлина или използването на шезлонги или слънчеви лампи може да подобри акнето. Много лекарства, използвани за лечение на акне, могат да направят кожата ви по-чувствителна към светлина, така че излагането може да причини болезнено увреждане на кожата ви и също така да увеличи риска от рак на кожата.

„Акнето е инфекциозно“

Не можете да предавате акне на други хора.