Агорафобия – лечение

Обикновено се препоръчва стъпков подход за лечение на агорафобия и всяко основно паническо разстройство.

Стъпките са както следва:

 1. Научете повече за вашето състояние, промените в начина на живот, които можете да направите, и техниките за самопомощ, които помагат за облекчаване на симптомите.
 2. Запишете се в ръководена програма за самопомощ .
 3. Предприемете по-интензивно лечение, като когнитивно-поведенческа терапия (CBT) , или вижте дали симптомите ви могат да бъдат контролирани с помощта на лекарства.

Техники за самопомощ, промени в начина на живот и приложения

Научаването на повече за агорафобията и нейната връзка с паническо разстройство и панически атаки може да ви помогне да контролирате по-добре симптомите си.

Например има техники, които можете да използвате по време на паническа атака, за да контролирате емоциите си.

По-голямото доверие в контролирането на емоциите ви може да ви направи по-уверени в справянето с предишни неудобни ситуации и обстановка.

 • Останете там, където сте – опитайте се да устоите на желанието да избягате на безопасно място по време на паническа атака; ако шофирате, спрете и паркирайте там, където е безопасно да го направите.
 • Фокус – за вас е важно да се съсредоточите върху нещо, което не представлява заплаха и е видимо, като времето, което минава часовника ви, или предмети в супермаркет; напомнете си, че плашещите мисли и усещания са знак за паника и в крайна сметка ще отминат.
 • Дишайте бавно и дълбоко – чувството на паника и безпокойство може да се влоши, ако дишате твърде бързо; опитайте се да се съсредоточите върху бавното, дълбоко дишане, докато броите бавно до 3 при всяко вдишване и издишване.
 • Предизвикайте страха си – опитайте се да разберете от какво се страхувате и го предизвикайте; можете да постигнете това, като постоянно си напомняте, че това, от което се страхувате, не е реално и ще отмине.
 • Творческа визуализация – по време на паническа атака, опитайте се да се противопоставите на желанието да мислите негативни мисли, като „бедствие“; вместо това помислете за място или ситуация, които да ви накарат да се чувствате спокойни, спокойни или спокойни: след като имате този образ в ума си, опитайте да съсредоточите вниманието си върху него.
 • Не се борете с атака – опитите за борба със симптомите на паническа атака често могат да влошат нещата; вместо това се успокойте, като приемете, че макар да изглежда неудобно и симптомите ви да се справят трудно, атаката не е животозастрашаваща.

Извършването на някои промени в начина на живот също може да помогне. Например, осигурете си:

 • практикувайте редовно – упражненията могат да помогнат за облекчаване на стреса и напрежението и да подобрят настроението ви
 • имайте здравословна диета – лошата диета може да влоши симптомите на паника и безпокойство
 • избягвайте употребата на наркотици и алкохол – те могат да осигурят краткосрочно облекчение, но в дългосрочен план могат да влошат симптомите
 • избягвайте напитки, съдържащи кофеин, като чай, кафе или кола – кофеинът има стимулиращ ефект и може да влоши симптомите ви

Можете също така да изпробвате едно от приложенията за психично здраве в библиотеката на Apps .

Психологични терапии

Ако симптомите ви не реагират на техники за самопомощ и промени в начина на живот, вашият лекар може да предложи да опитате психологическа терапия.

Ако предпочитате, можете да се насочите директно към психологични терапии, като когнитивна поведенческа терапия (CBT), без да виждате личния си лекар.

Прочетете повече за психологичните терапии за .

Водена самопомощ

С насочена самопомощ вие работите чрез CBT-базирана работна книга или компютърни курсове с подкрепата на терапевт.

Терапевтът работи с вас, за да разбере вашите проблеми и да направи положителни промени в живота ви.

Когнитивна поведенческа терапия (CBT)

Когнитивно-поведенческата терапия (CBT) се основава на идеята, че безполезното и нереалистично мислене води до негативно поведение.

CBT има за цел да прекъсне този цикъл и да намери нови начини на мислене, които могат да ви помогнат да се държите по-позитивно. Например, много хора с агорафобия имат нереалната мисъл, че ако имат паническа атака, това ще ги убие.

CBT терапевтът ще се опита да насърчи по-позитивен начин на мислене – например, макар да има паническа атака може да е неприятна, тя не е фатална и ще отмине.

Тази промяна в мисленето може да доведе до по-позитивно поведение по отношение на човек, който е по-готов да се изправи срещу ситуации, които преди това са го плашили.

CBT обикновено се комбинира с експозиционна терапия. Вашият терапевт ще постави сравнително скромни цели в началото на лечението, като например посещение на местния ъглов магазин.

Когато станете по-уверени, могат да се поставят по-предизвикателни цели, като например да отидете до голям супермаркет или да хапнете в оживен ресторант.

Курсът на CBT обикновено се състои от 12 до 15 седмични сесии, като всяка сесия продължава около час.

< /div> < /section> < section > < a id = "more-intensive-therapies" / >
< h3 > Приложна релаксация < /h3> < p > Приложната релаксация се основава на предпоставката, че хората с агорафобия и свързано с тях паническо разстройство са загубили способността си да се отпускат.Следователно целта на приложната релаксация е да ви научи как да се отпускате. < /p> < p > Това се постига с помощта на поредица от упражнения, предназначени да ви научат как да: < /p> < ul >
< li > забележете признаците и чувствата на напрежение < /li> < li > отпуснете мускулите си, за да облекчите напрежението < /li> < li > използвайте тези техники в стресови или ежедневни ситуации, за да не се чувствате напрегнати и панически < /li> < /ul> < p > Както при CBT, курсът на приложена релаксираща терапия се състои от 12 до 15 седмични сесии, като всяка сесия продължава около час. < /p> < h2 > Лекарства < /h2> < p > В някои случаи медикаментите могат да се използват като единствено средство за лечение на агорафобия.В по – тежки случаи може да се използва и в комбинация с CBT или приложена релаксираща терапия. < /p> < h4 > Селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин(SSRIs) < /h4> < p > Ако за вас се препоръчват лекарства, обикновено ще ви бъде предписан курс на < a href = "/условия/ssri-антидепресанти/" > селективни инхибитори на обратното поемане на серотонин(SSRIs) < /a> .
< p > Първоначално SSRI са разработени за лечение на < a href = "/условия/кnинична-депресия/" > депресия < /a> , но те също са се оказали ефективни за лечение на други разстройства на настроението, като тревожност, чувство на паника и обсебващи мисли.
< p > SSRI, наречен сертралин, обикновено се препоръчва за хора с агорафобия.Страничните ефекти, свързани със сертралин, включват: < /p> < ul >
< li > гадене < /li> < li > < a href = "/условия/загуба-на-nибидо/" > загуба на полово влечение < /a> (либидо)
< li > замъглено зрение < /li> < li > < a > диария < /a> или запек < li > чувство на възбуда или треперене < /li> < li > < a href = "/условия/прекомерно-изпотяване-хиперхидроза/" > прекомерно изпотяване < /a>
< /ul> < p > Тези нежелани реакции трябва да се подобрят с течение на времето, въпреки че понякога някои могат да продължат. < /p> < p > Ако сертралин не успее да подобри симптомите Ви, може да Ви бъде предписан алтернативен SSRI или подобен тип лекарства, известни като инхибитори на обратното захващане на серотонин – норепинефрин(SNRIs). < /p> < p > Продължителността на времето, през което ще трябва да приемате SSRI или SNRI, ще варира в зависимост от отговора ви на лечението.Някои хора може да се наложи да приемат SSRI за 6 до 12 месеца или повече. < /p> < p > Когато вие и вашият общопрактикуващ лекар решите, че е подходящо да спрете приема на SSRI, ще бъдете отучени от тях, като бавно намалявате дозата си.Никога не трябва да спирате да приемате лекарствата си, освен ако Вашият лекар не Ви посъветва специално. < /p> < h4 > Прегабалин < /h4> < p > Ако не можете да приемате SSRI или SNRIs по медицински причини или имате обезпокоителни странични ефекти, може да се препоръча друго лекарство, наречено прегабалин.Замайването и сънливостта са често срещани странични ефекти на прегабалин. < /p> < p > Прочетете повече за < a > прегабалин < /a>
< h4 > Бензодиазепини < /h4> < p > Ако получите особено тежко обостряне на свързаните с паника симптоми, може да ви бъде предписан кратък курс на бензодиазепини.Това са транквиланти, предназначени да намалят тревожността и да насърчат спокойствието и релаксацията. < /p> < p > Приемът на бензодиазепини за повече от 2 седмици подред обикновено не се препоръчва, тъй като те могат да предизвикат пристрастяване. < /p> < h3 > Групи за подкрепа < /h3> < p > Благотворителни организации като„ < a title = "Външен уебсайт" > Ум < /a> и безпокойство“ в Обединеното кралство са полезни ресурси за информация и съвети за това как да се справите с тревожността и фобиите.Те също могат да ви свържат с други хора, които са имали подобни преживявания. < /p> < /section> < nav class = "mc-pagination" role = "navigation" aria - label = "Pagination" >
< ul class = "mc-list mc-pagination__list" >
< li class = "mc-pagination-item--previous" > < a class = "mc-pagination__link mc-pagination__link--prev" href = "/условия/агорафобия/диагноза/" > < span class = "mc-pagination__title" > Предишен < /span> : < span class = "mc-pagination__page" > Диагностика < /span> < svg class = "mc-icon mc-icon__arrow-left" xmlns = "http://www.w3.org/2000/svg" viewBox = "0 0 24 24" aria - hidden = "true" >
< path d = "M4.1 12.3l2.7 3c.2.2.5.2.7 0 .1-.1.1-.2.1-.3v-2h11c.6 0 1-.4 1-1s-.4-1-1-1h-11V9c0-.2-.1-.4-.3-.5h-.2c-.1 0-.3.1-.4.2l-2.7 3c0 .2 0 .4.1.6z" / > < /svg>
< /ul> < /nav> < /div> < /div> < /body>

< /html>